fredag 24 augusti 2007

Moder Teresas dunkla natt

Moder Teresa gav alltid intryck av att vara en djupt troende människa som vilade i Gud. Hon dolde sitt inre mörker väl. Hur hon egentligen kände det har nu kommit fram i brev som offentliggjorts efter hennes död, trots att hon ville att de skulle brännas.

Läs en artikel om detta här.

Inte för att tvivel och tro motsäger varann, och tider av mörker hör också till det andliga livet, inte minst då själen renas från allt som skiljer den från Gud. Men 50 års mörker är väldigt lång tid.

Även Thérèse av Lisieux, som Moder Teresa tog sitt namn efter, gick igenom en sådan trons natt - som om Gud var frånvarande, där hon tvivlade på att det alls fanns en himmel. Men hennes mörker varade inte lika länge utan "bara" ett par år, då hon dog av TBC när hon var 24 år gammal.

Har du själv också erfarit andligt mörker, tomhet i bönen, som om Gud inte längre var där? Du är i så fall inte ensam.... Dela gärna med dig av dina tankar om detta här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Anonym sa...
jag är nyligen frälst, sen våras och dom gånger jag har känt att gud inte är närvarande så har jag trillat tillbaka till mitt gamla liv, jag tror gud vet vad vi klarar av och lägger inte mer börda än vad vi klarar av.. jag behöver ett råd, jag har fått en ingevelse att åka iväg och lämna allt bekvämnt bakom mig, det är så att jag och min flickvän även tänkt gå vidare i våran relation "barn" jag vet inte vad jag ska göra, för mina böne svar och inre formning är verklig, detta kan vara min prövning, är splittrad ?

Xenia sa...

Anonym,

Hur menar du med "åka iväg och lämna allt bakom mig"?

Menar du till ett kloster?

Att åka iväg för en tids reträtt kan vara bra - det ger en tillfälle att tänka, få perspektiv.

Men att åka iväg för att fly från vardagen är inte samma sak.

Andligt liv får inte bli en flykt, utan det behöver integreras i vardagen, bli en naturlig del.

Du är nyligen frälst skriver du. Då undrar jag om du har ett sammanhang, en kyrka där du är med i gemenskapen? Det är mycket viktigt, särskilt i början, så man får stöd i sin tro medan den håller på att utvecklas och bli mer stabil. Du behöver ha andra kristna omkring dig för att inte "trilla tillbaka" som du skriver.

Du skriver också om din relation till din flickvän. Vill ni båda ha barn? Vill ni båda gå vidare?

Det låter som att du är tveksam?

Tycker att ni ska ta er tid att tala ut om det, vad ni båda vill och känner inför det, så att ni kan gå vidare tillsammans på ett bra sätt - om det är vad ni vill.

Förklara gärna lite tydligare om du vill.

Hur som helst - lycka till och allt gott!

Helena sa...

Tack för den här bloggen!
Natten är ett viktigt kapitel i en människas andliga liv.
Svårigheten är att få tag på en andlig ledare som hjälpa.
1000 famnars djup. Vilket vackert namn! Djupet lockar mer än något annat för tillfället.
Skönt att du har en blogg där det får lov att vara det stilla djupet som kallar.

Anonym sa...

Så fin side du har!

Det hjertet er fyllt av taler munnen, sa Jesus! Moder Teresa ga så mye til de fattige og også til de ensomme, som hun mente var de fattigste av de fattige. Hun hadde mye å gi, men selv levde hun som fattig.
Moder Teresa er et menneske som gjør at jeg selv får lyst til å bli et bedre menneske.

Xenia sa...

Helena och Rudie,

Välkomna hit, till ett fortsatt delande av tankar och erfarenheter!

Svensson sa...

Tvivlare eller inte, mörker eller inte; moder Theresa sa i varje fall en gång, som svar på frågan vad hon sa när hon bad till Gud: "Ingenting, jag bara lyssnar." - Men Gud då, vad säger han? blev följdfrågan, och Theresa svarade: "Han säger ingenting han heller, han bara lyssnar"... Se även min egen blogg, googla "Svensson pop" och läs mina funderingar om andliga ting och annat.

Anonym sa...

Den dunkla natten är Bitterljuv men nu vull vi bara se Ljusets flamma jämt lysa upp!